Mat & känslor

Tröstätande eller bränsle?


Vad gäller mat och känslor så finns det två motpoler. I enda änden har vi det traditionella tröstätande med pasta och ostsås, grillad kyckling och flottiga pajer. Om vi har en stressig dag, vecka eller månad känns den där grillade mackan, ostburgaren eller pizzan som det absolut bästa valet för att ta udden av det hela. För somliga av oss finns även ett inslag av beroende med i spelet, en mat-som-drog-känsla, en okontrollerbar impuls att föräta sig. För andra går det inte så långt som till hetsätande, men ändå mår vi inte särskilt bra efteråt.


Sedan finns det mat-som-bränsle aspekten. I denna ända försöker vi radera alla känslor från måltiden och enbart basera våra val av mat på dess näringsinnehåll. Det är den slags känslor som får folk att skippa mellanmål, vara utan mat i flera timmar och leva på proteinpulver som smakar jord. När du börjar se din kropp i ett negativt ljus och begränsar matintaget så mycket att kroppen stressas kan detta synsätt leda till ätstörningar.


Det går att hitta en balans mellan dessa två ytterligheter. Sunda matvanor som både ger känslomässig tröst och andlig tillfredsställelse samtidigt som du återhämtar dig och läker.

"My problem isn't that I have a sweet tooth. It's that I have several of them!"


Okänd

Crazy Cravings & Sötsug


Många djurarter, och även människor, har en naturlig typ av "mat-visdom". De väljer den typen av mat som innehåller de näringsämnen som kroppen behöver. Detta är inte lika lätt för oss längre, eftersom det mesta av den ”comfort food” som finns saknar näringsämnen. Den är främst framtagen för maximal njutning. Istället för att ge oss näring, stimulerar den ”nöjescentret” i våra hjärnor, vilket kan leda till matberoende. Donuts och milkshakes innehåller till exempel en blandning av fetter för att glädja gommen. De är också fulla av himmelskt socker som får oss att vilja äta ännu mer av det, särskilt om vi är känsliga för detta. Om du ofta längtar efter denna typen av mat är det bättre att undvika den helt. Ignorera dina begär och de kommer att bli svagare efter några dagar. Ge det en vecka eller tre så kommer du till slut inte sakna din favoritkomfortmat alls.


Det knepiga är att det endast går en tunn linje mellan din kropps autentiska behov och de begär som finns på grund av missbruk. Du kan bara ge din kropp vad den behöver om du vet skillnaden mellan dessa två.


Oftast är suget du känner närmare kopplat till vad som sker känslomässigt i ett visst ögonblick än till vad som är bra för dig att äta. Ibland säger det inte så mycket om vad vi behöver som vad vi vill ha.


Exempel på situationer med sötsug


Kanske har du en okontrollerbar önskan om choklad. Om du äter hundra gram choklad om dagen och får panik om det inte finns choklad i huset, är det säkert att säga att du är beroende. Vi kallar det ”cravings”, men det kan vara ett tecken på att du saknar viktiga näringsämnen. Oroa dig inte, det finns hälsosamma sätt att åtgärda detta.


Om du kommer hem efter att du har tränat och snabbt fyller på med en banan för att du känner dig lite skakig, så är det en bra idé. Du ger din kropp vad den vill, och den behövde förmodligen dessa sockerarter.


En sötad tand är något att ta på allvar en gång in emellan. Det kan vara ett tecken på låga serotoninnivåer (serotonin är det "glada hormonet"). En infusion av glukos producerar mer serotonin, som du behöver för att må bra igen. Ditt behov av söta saker kan öka om du är trött eller sömnlös. Det är helt enkelt din kropp som säger till dig: Jag behöver energi!


Stress kan också få dig att använda mycket socker. Din kropp kommer då att svara med: Jag vill ha söta saker! Ge efter för det, men gör det förnuftigt med en kombination av socker i torkad frukt (t.ex. dadlar) eller vanlig frukt. Om du har ett oemotståndligt behov av kaffe är du förmodligen koffein- och adrenalinknarkare. Om du hoppar över det kan du få huvudvärk som ett abstinenssymptom. Det finns bara en lösning – bit ihop i tre dagar tills du är ren och håll sedan fast vid koffeinfritt kaffe.


Vad sötsug egentligen är


Sötsug är en av de vanligaste formerna av sug. Detta sug är något rent biologiskt. Din hjärna vill ha socker. Vi måste bara se till att det är naturligt, oraffinerat socker från intakta vegetabiliska råvaror som vi tar till när vårt sötsug dyker upp. Inte bakverk, godis eller pizza. Bra mat för hjärnan som dadlar, fikon, meloner, druvor, citrusfrukter, rå honung och smoothies med kokosvatten ger din kropp vad den verkligen ber om när du känner för en sockerinjektion.


Att leva med suget


För att hantera ditt sug bör du planera måltider på förhand och se till att ha sunda snacks till hand så ofta det går. Varje gång du blir sugen på något ska du agera tolk för suget. Vad säger det egentligen? Kan du urskilja ett känslomässigt eller andligt behov? Och håll modet uppe. När du lägger om till en sundare kost kommer ditt sug med tiden att förändras. Det finns sug som försvinner helt och hållet, medan andra blir mer avlägsna och hanterbara.